Balans vinden tussen werk en privé als zelfstandige

“Het werk van een zelfstandige is nooit gedaan!”. Een zin die je in de volksmond geregeld hoort, en een realiteit waar velen van ons, zelfstandige ondernemers, mee geconfronteerd worden. Begeesterd als je bent als starter, groeier, ervaren ondernemer, ben je bereid om heel wat uren op je dag te besteden aan je kindje, jouw creatie, je onderneming. Want je wil er wat van maken, je volgt je passie, je streeft je doelen na, je wil je bewijzen tegenover jezelf en de buitenwereld en je wil erop vooruit gaan.

Sorry voor de ontnuchtering, maar ergens klopt de uitspraak wel: het werk ís ook nooit gedaan. Sterker nog: het zal ook nooit af zijn. Pardon? Jazeker, en de reden hiervoor vinden we bij onszelf. Want als ondernemer ben en blijf je steeds op zoek bent naar aanpassingen, vernieuwing, verbetering, uitbreiding, optimalisering,… En dit alles brengt logischerwijs werk met zich mee. Noem het gerust de aard van het beestje als ondernemer om jezelf in vraag te stellen  en actie te ondernemen.

Op zich is er niks mis mee om continu in beweging te zijn als ondernemer, enkel mag het gevoel dat er enkel nog werk is niet overheersen tot in die mate dat je het gevoel hebt niet meer aan andere zaken naast het werk toe te komen.

En net hier zien we de balans bij velen onder ons geregeld doorslaan: het werk palmt stelselmatig meer tijd in, de werkdag wordt gaandeweg langer en niet-werkgerelateerde zaken moeten vaak  baan ruimen en komen op de achtergrond te staan. Als anderen ons hierop wijzen hebben we meteen een goed antwoord klaar om onze tijdsbesteding te verantwoorden, en vaak zetten we zelfs onze stekels op want we doen immers zo hard ons best en hebben een grote verantwoordelijkheid naar klanten, personeelsleden, gezin, belanghebbenden,… toe. Bovendien benoemen we de drukte ook als tijdelijk. Nog even op de tanden bijten voor dit specifieke project, deze piekperiode doorstaan en dan komt er een rustiger periode aan en zal er terug tijd vrijkomen naast het werk.

Om het over de persoonlijke boeg te gooien, we spreken uit ervaring: van 2019 tot in 2021 combineerden we allebei twee ondernemingen. Enerzijds waren we zelf fulltime aan de slag als operationele freelancers in administratieve ondersteuning voor zelfstandigen, daarnaast legden we de basis van Admishift en richtten we deze tweede onderneming op. Admishift begon als een zijproject vanuit de gedachte dat we zoveel mogelijk ondernemers aan kwalitatieve freelancers willen koppelen en op die manier meer ondernemingen een duwtje in de rug kunnen geven dan het beperkt aantal dat we rechtstreeks als freelancers verder kunnen helpen (want het aantal werkuren in een week is ergens wel begrensd natuurlijk). Al snel begon de Admishift-bal echter vlot te rollen en evolueerde het zijproject naar een heus op zichzelf staand verhaal. Heel fijn om te zien dat een formule aanslaat in de markt, waar we minder rekening mee gehouden hadden was dat er een pak meer werk op ons afkwam dan we ingecalculeerd hadden. En dit in combinatie met de voltijdse administratieve opdrachten bij KMO’s.

Dus schakelden we zoals het een gedreven ondernemer betaamt een versnelling hoger en maakten we onze werkdagen wat langer. ’s Ochtends vroeg en ’s avonds laat aan Admishift werken, overdag onze eigen klanten verder administratieve ondersteuning bieden. Tijdens de weekends bijwerken voor Admishift. Heel enthousiast als we zijn lukte dit de eerste maanden wonderwel, al kwam er op termijn toch geregeld gepruttel vanop het thuisfront en uit de vriendenkring. Iets wat we vakkundig omzeilden en weerlegden met uitspraken als ‘een nieuwe onderneming zet je niet op vanuit je luie zetel’. Gaandeweg merkten we dat ons vat af en toe eens leeggelopen was. Kleine kwaaltjes, vermoeidheid en geprikkeldheid slopen onze levens in. Momenten van ergens fysiek aanwezig zijn maar mentaal op een volledig andere plek te vertoeven. Geregeld merkten we dat we tijdens een schaars vrij moment rusteloos werden, alsof we vergeten waren hoe het voelde om gewoon eens niks omhanden te hebben en te ontspannen. Ons lichaam en geest protesteerden letterlijk omdat de drukke routine van werken onderbroken werd, als een verslaafd lichaam dat naar een substantie snakt. Ziek zijn de eerste paar dagen van een vakantie was bijna standaard geworden.

Tot we door een ingrijpende gebeurtenis in onze levens beseften dat de manier waarop we bezig waren niet langer houdbaar was. Slag om slinger werken zonder op tijd en stond de nodige ontspanning te nemen was iets wat we niet meer konden noch wilden. Eens die gedachte begon door te sijpelen hebben we een heel open en eerlijk gesprek gehad en besloten we om onze freelance activiteiten af te bouwen en volop in te zetten op de verdere evolutie en groei van Admishift. Het was een beslissing om onze energie te doseren en samen te ballen in een doel waar we tot op vandaag nog altijd veel heil in zien. Via Admishift zoveel mogelijk KMO-ondernemers ontzorgen op administratief en commercieel vlak met behulp van ervaren en kwalitatieve freelancers. We realiseerden ons dat niet de hoeveelheid tijd die je besteedt aan een taak of een project belangrijk is, maar dat het gaat om efficiënt en kwalitatief werken. En daarnaast beslissingen nemen om iets al dan niet te doen, er dan ook verder consequent mee om te gaan. In sommige zaken stop je nu eenmaal beter geen tijd.

Op vandaag concentreren wij onze activiteiten zoveel mogelijk binnen de kantooruren, en bewaken we nauwgezet de balans tussen werk en privé. Het voordeel van met twee te werken is dat de ene persoon geregeld de andere eens aanspoort om gas terug te nemen en wat afstand in te bouwen. We kunnen ook voor elkaar overnemen, wat een zekere rust brengt. Uiteraard hebben wij ook piekmomenten en razend drukke periodes, die we dan dankzij een goede energiebalans ook weten op te vangen, wetende dat het een tijdelijk fenomeen is. Wel waken we erover dat deze piekperiodes niet te lang blijven duren, want niemand van ons kan constant blijven presteren als de batterij niet op tijd wordt opgeladen door de nodige ontspanning.

Zo hebben we intussen al sterk ingezet op extra tools en processen om nog efficiënter te werken. Een goede houvast geeft rust, en de tijd die we aan deze kant besparen zetten we dan in voor andere zaken.

We zijn tot dit punt gekomen door op een bepaald punt onze ondernemingen en de manier waarop we hierin aan de slag waren vanop een afstand te bekijken. Als je met je neus te dicht op de dingen zit zie je enkel nog wat er voor en achter je ligt, je neemt niet de tijd en de ruimte op de opties links en rechts in beschouwing te nemen. Op dat moment loop je als het ware in een tunnel, met het gevoel dat de enige weg die vooruit is, want anders bol je achteruit. Door op jouw manier het vizier terug breder te kunnen zetten en opnieuw te zien wat er rondom je ligt krijg je echter nieuwe invalshoeken en kom je tot andere mogelijkheden.

Wij raden iedere ondernemer aan om geregeld eens wat afstand te nemen en met andere zaken dan het werk bezig te zijn. Het verbreedt je perspectief, en door de rust die je krijgt kom je vaak op de meest onvoorspelbare momenten tot nieuwe ideeën. Durf jezelf ook geregeld de vraag te stellen of je het nog graag doet op de manier waarop het nu loopt, en als het antwoord niet volmondig ja is, ga na waar de moeilijke punten liggen. En wees hierbij niet te streng voor jezelf, als er zaken zijn om aan te pakken doe het stelselmatig zodat het realiseerbaar blijft voor jezelf en je resultaten krijgt. Want ook Rome is niet in één dag gebouwd, en wees je ervan bewust dat heel veel ondernemers worstelen met de werk privébalans, alleen wordt hier vaak over gezwegen. Iedereen zet nu eenmaal zijn grootste glimlach op naar de buitenwereld en al zeker als iemand informeert naar hoe het loopt. Uiteindelijk draait het om jou en om jouw onderneming, en kies jij als zelfstandige – het woord zegt het zelf – op welke manier je je leven en je werk organiseert.

Dé gouden tip om jouw balans te organiseren kunnen we niet geven, net omdat dit voor ieder individu anders ligt. Stel jezelf vooral de vraag waar jij energie van krijgt, wat jouw batterijen oplaadt en gun jezelf dan de tijd en de ruimte om dit gewoonweg te doen zonder schuldgevoel. Het is cruciaal om energie bij te tanken en niet enkel energie te verbruiken. Ook al moet je even tijd vrijmaken voor een ontspannende activiteit, zie het als een investering die sowieso rendeert.